> blog

Vrijuit praten, zonder schaamte:
mijn pleidooi op Internationale Vrouwendag

 

8 maart. Al meer dan een eeuw lang Internationale Vrouwendag. En nog áltijd nodig. Op héél veel vlakken, van economisch tot maatschappelijk. Maar ik wil vandaag even de aandacht vestigen op het thema dat mij heel nauw aan het hart ligt: gezondheid en praten over gezondheid.


Weg met de zwijgzaamheid


In mijn praktijk behandel ik zowel mannen als vrouwen. Aan de manier waarop vrouwelijke patiënten hun verhaal doen, merk ik vaak dat ze (te) lang gezwegen hebben. Ze lijken zich te schamen of vooral niet te willen klagen.

Wist je dat er een aantal ziekten en aandoeningen zijn die vaker vrouwen dan mannen treffen? Denk maar aan auto-immuunziekten, schildklieraandoeningen, migraine en osteoporose. Ook depressies, angststoornissen en burn-outs komen vaker voor bij vrouwen.  

Maar de schaamte, de stilte, de terughoudendheid? Die zijn er vooral rond thema’s zoals menstruatie en menopauze, en vooral dan de ongemakken en klachten die erbij komen kijken. Thema’s waarrond nog altijd een taboesfeertje hangt. Zelfs bij de dokter, de osteopaat of de therapeut. Zo jammer! Want het zijn net die zaken waar élke vrouw in haar leven mee te maken krijgt.


Weg met de taboes


Gelukkig komt er stilaan verandering in. Dankzij de open communicatie over menstruatie van sportvrouwen zoals Rani Rosius, of de moedige getuigenissen over de (peri)menopauze van bekende vrouwen zoals Gwendolyn Rutten en Evi Hanssen.

Als het van mij afhangt, mag het nog veel sneller gaan. Weg met die taboes! Want ze doen vrouwen alleen maar meer afzien. Omdat ze niet willen zeuren. Omdat ze zich generen. Omdat ze denken dat het erbij hoort.


Weg met de misconcepties


Laten we als vrouwen meer met elkaar praten, meer leren van elkaar. Zodat we niet meer denken dat …

  • … menstruatie nu eenmaal pijn doet en dat daar niks aan te doen is behalve op onze tanden bijten (de ene pijn is de andere niet én je kunt er vaak wél iets aan doen!)
     
  • … alle vrouwen menstrueren en daar dus niet over moeten klagen en zeuren (elke vrouw ervaart haar menstruatie anders én verdient een behandeling op maat als daar nood aan is!)
     
  • … de menopauze betekent dat je als vrouw je beste tijd hebt gehad (het is niet omdat je niet meer vruchtbaar bent, dat je geen doel of betekenis meer hebt!)
     
  • … opvliegers, pijnlijke borsten, extra kilo’s, moodswings … onlosmakelijk bij de menopauze horen en we ons maar beter een aantal jaren verstoppen tot het voorbij is (er zijn héél veel mogelijkheden om niet (zo veel) te hoeven afzien tijdens je menopauze!)
     
  • … elke stemmingswisseling moet worden toegeschreven aan ‘het zullen wel de hormonen zijn’ (die hebben een grote impact, maar wees eens wat liever en begripvoller voor jezelf: zo veel ballen in de lucht houden, dat kost energie en dat werkt ook op je humeur!)

Weg met de schaamte


Laten we ons uitspreken over deze thema’s. Vrijuit. Zonder schaamte.


Zodat ik minder aarzeling hoor bij mijn vrouwelijke patiënten.
Zodat we taboes zien verdwijnen en eindelijk kunnen zeggen waar het op staat.
Zodat jij weet dat er hulpmiddelen, en zelfs oplossingen, zijn om goed in je vel te zitten in elke fase van je leven.

 

Meer lezen?

Een fijne internationale vrouwendag gewenst!

Gezonde groeten en veel liefs

Lynn


Voel jij de behoefte om jouw vrouwelijke klachten samen met mij aan te pakken?


Ik bekijk het graag vanuit een holistische aanpak als osteopaat, voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut. Want elke vrouw verdient het om zich lichamelijk én mentaal gezond en sterk te voelen.

Maak een afspraak in mijn praktijk.

Spreek je uit


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK