> blog

Maak je keuken klaar voor een gezond eetpatroon 

Bij Goesting in Gezondheid ben ik een grote voorstander van de combinatie van lekker en gezond eten. Zo creëren we samen een gezond eetpatroon van lekkere maaltijden, healthy snacks om van te genieten en ontbijtrecepten om van te smullen. Zin in meer? Volg dan deze drie tips om jouw keuken helemaal klaar te maken voor een nieuwe en gezonde start!


Tip 1 voor een gezond eetpatroon: organiseer je voorraadkast

Je hoeft zeker niet alles weg te gooien, maar bekijk goed wat er allemaal in je voorraadkast ligt. Denk aan producten die over tijd zijn, die je echt niet lust of die je vergeten was. Ruim je voorraadkast helemaal op, gebruik labels om het overzichtelijk te maken en giet droge voeding zoals rijst, bloem, maar ook kleine eetwaren zoals rozijnen of noten in een glazen bokaal. Zo heb je een duidelijk overzicht, en kun je niets slecht laten worden.

Een goedgevulde voorraadkast is ook essentieel voor een goede kok. Maak een lijstje van basisspullen die je in huis wil hebben, zoals havermout, noten, tomatensaus, bulgur en dadels. Als je even wat minder eten in huis hebt, of geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, kun je op die manier nog steeds lekkere en gezonde gerechten klaarmaken zoals lekkere granola of een heerlijke snelle pasta. Zo hoef je geen ongezonde diepvriesmaaltijden te eten, maar kun je gewoon iets gezonds creëren met eetwaren uit je voorraadkast. Op die manier hou je je gezond eetpatroon consequent vol.

Tip 2 voor een gezond eetpatroon: investeer in goed keukenmateriaal

Als je heerlijke gerechten op tafel wil toveren, heb je natuurlijk ook degelijk keukenmateriaal nodig dat tegen een stootje kan en dat doet wat het belooft. Zo kun je pannen kopen waar je wel jaren mee doet: zorg voor een diepere pan, een klein pannetje voor eitjes en enkele pannen in verschillende formaten om te braden en bakken. Vergeet ook geen antikleefpan voor wraps of heerlijke havermoutpannenkoeken. Een antikleefgrillpan is ook een goede investering om groenten te grillen met minder vetstoffen. Verder zijn een goede pepermolen, een scherp koksmes en een dikke houten plank de investering zeker waard.


Tip 3 voor een gezond eetpatroon: eet bewust

Snel iets in onze mond stoppen voor we thuis vertrekken, we doen het allemaal wel eens. Maar zorg ervoor dat je niet te vaak zonder nadenken eet en ook genoeg tijd besteedt aan bewust eten, samen aan tafel. Wat is bewust eten? Het is eigenlijk het tegenovergestelde van wat we vaak doen bij weinig tijd of te veel afleiding: we eten gedachteloos terwijl we andere dingen aan het doen zijn.

Bij bewust eten neem je smaken in je op en je denkt na over lekkere combinaties en voedzaam eten. Als je het hier soms moeilijk mee hebt, helpt het om op een bepaalde dag hier een gewoonte van te maken. Op donderdag bijvoorbeeld tover je je keuken helemaal om: je kiest een lekker receptje uit, je koopt de ingrediënten en maakt er een echt feestmaal van. Haal je mooiste servies uit de kast, zet wat kaarsjes op tafel, ga voor een playlist met sfeervolle muziek en leef even in het ‘nu’. Kauw genoeg, eet rustig en babbel gezellig over de smaken die je ontdekt. Dat is dé weg naar een duurzaam gezond eetpatroon.


Wil je gezond, lekker en evenwichtig eten en zo je energieniveau een boost geven? Top!

Ontdek mijn hands-on online traject Let’s REMEET your Taste! In 20 dagen help ik jou om nieuwe, gezonde eetgewoonten in je leven te integreren en zo je levensstijl te verbeteren.

Ontdek het online Taste-traject

Lees ook mijn andere blogs over een gezond eetpatroon:


Bijzonder leerrijk

"Ongelofelijk wat je nog kunt leren over je eigen lijf en je vertering! Kennis is de basis van alles, ook van gezond eten en leven. Dankzij Goesting in Gezondheid weet ik nu niet alleen wat gezond eten inhoudt, maar ook waarom ik het zeker moet doen."

Sara, Zonhoven
Topper

"Een echte aanrader! Een tof geschreven boek met verstaanbare uitleg over de werking van onze darmen en de invloed hiervan op ons algemeen welzijn. Dit is veel meer dan een kookboek. Wat niet wegneemt dat er heerlijke en eenvoudig te maken recepten in staan. Geschreven door iemand met passie voor haar vak!"

Peter, Stekene
Topvrouw met een topaanpak

“Ik heb geen pijn meer aan mijn rug, ik verlies gewicht op een gezonde manier en mijn kindjes zijn in goede handen!”

Kim, Lokeren

Alle fijne ervaringen


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK