Gezonde melk komt van … planten

Denk jij bij het woordje ‘melk’ ook meteen ‘is goed voor elk’? Dan ben jij vast zoals ik een kind van de jaren tachtig. Want die slogan maakte toen furore. Je kon op straat of televisie niet ontsnappen aan reclame voor melk. Kinderen en volwassen met een uit de kluiten gewassen melksnor waren alomtegenwoordig. Zelden was een reclamecampagne zo aanstekelijk als die voor melk uit mijn kindertijd. Ook ik ontsnapte niet aan de melkrage en dronk heel regelmatig een flink glas melk, al dan niet met een stevige dosis cacaopoeder.

Goesting in gezondheid melk

Geen fan van koemelk

In die tijd was koemelk untouchable. Iedereen was ervan overtuigd dat koemelk heel goed was voor je gezondheid. We zijn ondertussen zo’n dertig jaar later en koemelk heeft nog altijd dat gezonde imago. Toch ben ik er zeker van dat koemelk niet goed voor je is. De reden? Verschillende onderzoeken tonen aan dat koemelk een nogal schadelijk effect heeft op je darmen. Het aantal mensen met een lactose-intolerantie en koemelkeiwitallergie stijgt, vooral jonge kinderen hebben er last van. Bovendien bemoeilijken deze eiwitten de opname van calcium en komt osteoporose veel meer voor in landen waar veel koemelk wordt gedronken. Tel al die feiten samen en je begrijpt waarom ik geen fan ben.

Goesting in gezondheid

Lekkere en gezonde alternatieven

Heb ik melk uit mijn dieet geschrapt? Helemaal niet. Integendeel. Ik geniet nog altijd van een heerlijk gekoeld glas melk. Maar van plantaardige oorsprong. Amandelmelk, rijstmelk, sojamelk, you name it. Er zijn zoveel lekkere alternatieven. Ik geniet elke keer weer met volle teugen van zo’n glas gezonde melk. En ik gebruik deze soorten melk ook in al mijn recepten. Of toch bijna allemaal …

Heerlijke herinneringen

Als kind ging ik elke maand een dag naar mijn grootouders in Nederbrakel. Daar keek ik altijd erg naar uit. Vooral naar de ongelofelijk lekkere rijstepap van mijn grootmoeder. Die maakte ze de dag voor ik kwam. De ingrediënten? Verse koemelk, geweekte rijst, bruine suiker en heel veel liefde. Die rijstepap was traditie. En dat is ze nog altijd. Want elke maand maak ik rijstepap volgens het recept van mijn grootmoeder. Met koemelk. Als eerbetoon aan mijn lieve oma die twee jaar geleden is overleden, maar ook omdat ik er niet in geloof om ingrediënten volledig te schrappen uit je menu. Ik ga voor lekker en gezond, zonder al te drastische keuzes.

Ik denk nog vaak terug aan die fijne, mooie tijd bij mijn grootouders. Bedankt oma en opa voor de vele toffe momenten en leuke herinneringen!

Gezonde groetjes
Lynn

PS Wil je meer lekkere, gezonde en gemakkelijke te bereiden recepten ontdekken? Bekijk en beleef dan de onlineworkshops van Goesting in Gezondheid!