Gezonde melk komt van... planten
Denk jij bij het woordje ‘melk’ ook meteen ‘is goed voor elk’? Dan ben jij vast zoals ik een kind van de jaren tachtig. Want die slogan maakte toen furore. Je kon op straat of televisie niet ontsnappen aan reclame voor melk. Kinderen en volwassen met een uit de kluiten gewassen melksnor waren alomtegenwoordig. Zelden was een reclamecampagne zo aanstekelijk als die voor melk uit mijn kindertijd. Ook ik ontsnapte niet aan de melkrage en dronk heel regelmatig een flink glas melk, al dan niet met een stevige dosis cacaopoeder.
Geen fan van koemelk
In die tijd was koemelk untouchable. Iedereen was ervan overtuigd dat koemelk heel goed was voor je gezondheid. We zijn ondertussen zo’n dertig jaar later en koemelk heeft nog altijd dat gezonde imago. Toch ben ik er zeker van dat koemelk niet goed voor je is. De reden? Verschillende onderzoeken tonen aan dat koemelk een nogal schadelijk effect heeft op je darmen. Het aantal mensen met een lactose-intolerantie en koemelkeiwitallergie stijgt, vooral jonge kinderen hebben er last van. Bovendien bemoeilijken deze eiwitten de opname van calcium en komt osteoporose veel meer voor in landen waar veel koemelk wordt gedronken. Tel al die feiten samen en je begrijpt waarom ik geen fan ben.
Lekkere en gezonde alternatieven voor melk
Heb ik melk uit mijn dieet geschrapt? Helemaal niet. Integendeel. Ik geniet nog altijd van een heerlijk gekoeld glas melk. Maar van plantaardige oorsprong. Amandelmelk, rijstmelk, sojamelk, you name it. Er zijn zoveel lekkere alternatieven voor koemelk. Ik geniet elke keer weer met volle teugen van zo’n glas gezonde melk. En ik gebruik deze soorten melk ook in al mijn recepten. Of toch bijna allemaal …
Heerlijke herinneringen
Als kind ging ik elke maand een dag naar mijn grootouders in Nederbrakel. Daar keek ik altijd erg naar uit. Vooral naar de ongelofelijk lekkere rijstepap van mijn grootmoeder. Die maakte ze de dag voor ik kwam. De ingrediënten? Verse koemelk, geweekte rijst, bruine suiker en heel veel liefde. Die rijstepap was traditie. En dat is ze nog altijd. Want elke maand maak ik rijstepap volgens het recept van mijn grootmoeder. Met koemelk. Als eerbetoon aan mijn lieve oma die twee jaar geleden is overleden, maar ook omdat ik er niet in geloof om ingrediënten volledig te schrappen uit je menu. Ik ga voor lekker en gezond, zonder al te drastische keuzes.
Ik denk nog vaak terug aan die fijne, mooie tijd bij mijn grootouders. Bedankt oma en opa voor de vele toffe momenten en leuke herinneringen!
Gezonde groetjes
Lynn
10 manieren waarop periodiek vasten wél lukt
Periodiek vasten heeft nog altijd te kampen met een aantal hardnekkige mythes. Omdat ik zelf een overtuigde voorstander en fan ben, ontkracht ik in dit artikel tien vooroordelen. En stel ik ertegenover tien manieren waarop periodiek vasten zeker wel lukt én goed voor je is.
Smoothie met spinazie
Een smoothie met spinazie en chocoladesmaak? Tuurlijk! Ontdek mijn recept met banaan, amandelmelk, spinazie én chocolade die zowel mijn zoon als mezelf gelukkig maakt.
Gezond lunchen in drukke tijden
Druk, drukker, drukst … het najaar is begonnen en dat zul je geweten hebben. In het najaar draait alles weer op volle toeren. De gezonde eetgewoontes die je tijdens de kalmere zomermaanden had ontwikkeld, zijn dan vaak het eerste slachtoffer …