> blog

Geniet van lichte herfstgerechten

In de herfst en winter kiezen we vaak voor zwaardere gerechten: denk aan vlees, wild, aardappelen en sauzen. Voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom of voor wie een gevarieerd dieet verkiest, is dit niet altijd de beste keuze. Daarom lijst ik vandaag enkele tips voor heerlijke lichte gerechten op, met een knipoog naar het herfstseizoen.


Heerlijke vis en groenten

Gezonde vetten dragen bij tot gezonde darmen. Maak een gerechtje met vette vis (makreel, paling of zalm) en groentjes. Combineer het gerecht met vezelrijk brood en je darmen zullen je dankbaar zijn. Een heerlijk recept? Ga voor zalm of gerookte paling met een mousse of rode biet: het is een match made in heaven! Maak er een toast bij met wat mierikswortel en werk af met veldsla.


Minder koolhydraten, meer gezonde eiwitten

Snelle koolhydraten die je bijvoorbeeld in klaargemaakte koekjes en taart vindt, komen snel in je bloedbaan terecht en zorgen daarom voor een korte, maar hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Je kiest beter voor langzame koolhydraten, maar ook gezonde eiwitten en vetten. Probeer daarom om wat minder witte rijst, pasta en aardappelen te eten, maar kies voor een lekker alternatief van eiwitten. Zo hoef je zeker niet alle koolhydraten te schrappen: haal je braadpan boven en geniet van een lekkere kipfilet, geroosterde broccoli en quinoa. Werk je kipje af met een sojasausje en sesamzaadjes.


Crumble met appelen

Terwijl je in de zomer kunt genieten van crumble met rabarber en perziken, is de herfst het seizoen bij uitstek voor appelcrumble. Voor crumble hoef je geen chefkok te zijn. En je kunt dit gerechtje zo gezond of zoet maken als je zelf wilt. Maak je appelcrumble met havermout, boter, suiker en honing. Bij lekker zoete appels heb je maar twee eetlepels suiker en 50 gram boter nodig. Grill je appels op voorhand in een grillpan en leg ze daarna in een ovenschotel met de crumble er bovenop. Wist je dat je bij pannen met een antiaanbaklaag veel minder vetstof kunt gebruiken? Nog gezonder en puurder dus. Kies natuurlijk wel voor een pfas-vrije antiaanbaklaag. Voor jouw gezondheid én die van de planeet.


En wat met probiotica?

Probiotica vind je vooral in gefermenteerde voedingsmiddelen, en die hoef je niet enkel tijdens het ontbijt te eten. Zo kan een lichte soep met kimchi en tofu erg smaken, ook in de gure herfstmaanden. Of voeg wat yoghurt toe aan je curry met zoete aardappel en kikkererwten.


Meer weten over de link tussen gezond eten en een gezonde darmflora? Ontdek mijn 10 tips voor gezonde darmen.


Bijzonder leerrijk

"Ongelofelijk wat je nog kunt leren over je eigen lijf en je vertering! Kennis is de basis van alles, ook van gezond eten en leven. Dankzij Goesting in Gezondheid weet ik nu niet alleen wat gezond eten inhoudt, maar ook waarom ik het zeker moet doen."

Sara, Zonhoven
Eindelijk geen darmproblemen meer!

"In de boekhandel zag ik Lynns eerste boek ‘Goesting in gezondheid’ liggen. Ik heb het meteen uitgelezen en vertelde tegen mijn zussen dat ik overtuigd was dat Lynn me kon helpen. Wat ze beschreef in haar boek, was zo herkenbaar en voor mij vielen alle puzzelstukjes in elkaar. ”

Elly, Hasselt
Vernieuwend en uitdagend

“Lynn is perfect op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in haar vakgebied. Haar aanpak is modern en vernieuwend. Dat houdt de begeleiding uitdagend en interessant.” 

Marie-Rose, Maldegem

Alle fijne ervaringen


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK