> blog

Gefermenteerde voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen en samenstellingen die gebruikt kunnen worden om evenveel verschillende redenen. Ik wil in deze blog een zeer doeltreffende, doch redelijk onbekende, manier van een productieproces onder de loep nemen: het fermenteren van voedingsmiddelen voor supplementen.

Dat een voedingssupplement geen vervanging is voor gezond en gevarieerd voedsel is inmiddels bij iedereen wel bekend maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor het lichaam een suppletie van vitaminen en/of mineralen behoeft.

Voedingssupplementen zijn pillen, poeders, drankjes of tabletten waarin voedingsstoffen zitten die uit voedingsmiddelen zijn gehaald. In de hiërarchie van heilzame middelen vallen voedingssupplementen tussen voedingsmiddelen en geneesmiddelen.


Soorten voedingssupplementen

Loop een willekeurige drogisterij, apotheek of zelfs supermarkt binnen en je wordt overspoeld met supplementen. Je kunt het zo gek niet bedenken of op elke hoek van de straat of voor elk geestelijk of lichamelijk probleem is wel een poedertje of pilletje te vinden. Hoe kun je nu een goed onderscheid maken in het oerwoud van dit grote aanbod van middelen? Er is namelijk een groot verschil in de kwaliteit, en vaak de prijs, van de supplementen. Hoe voorkom je dat niet teveel betaalt voor een middel dat niet effectief is.

Verschillen in supplementen kunnen zijn:

  • de oorsprong: zijn het natuurlijke of synthetische vitaminen
  • enkelvoudig, gecombineerd of multi supplement
  • de kwaliteit van de hulpstoffen
  • met of zonder genetisch gemodificeerde stoffen (GMO’s)
  • toevoeging van bijv. zware metalen
  • met of zonder kwaliteitswaarborg (zoals GMP)
  • de manier van produceren

Ik concentreer me nu even op de oorsprong en de manier van produceren.


Oorsprong vitamines

  • Natuurlijke vitamines kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong maar in elk geval zijn ze in de natuur ontstaan.
  • Synthetische, of geïsoleerde, vitamines zijn geproduceerd in een laboratorium.

Het merendeel van de supplementen in schappen is kunstmatig geproduceerd. De producenten hiervan claimen dat de chemische structuur identiek is aan de oorspronkelijke natuurlijke vitamine die we uit onze voeding halen. Echter, in realiteit zal dit meestal niet het geval zijn en blijkt het lichaam heel anders te reageren op een geïsoleerd voedingssupplement. Het lichaam zal namelijk, vanwege het verschil in molecuulstructuur, moeite hebben om deze voedingsstof te “herkennen” en dus effectief op te nemen en te gebruiken.

Wanneer een vitamine of mineraal geïsoleerd wordt, mist deze de andere stoffen uit het voedingsmiddel, die elkaar zullen versterken voor de opname van de werkzame stoffen. Ze zullen dus veel minder effectief zijn door het gebrek aan andere vitamines, mineralen, enzymen en bestanddelen. Lees daarom altijd goed het etiket naar de oorsprong (natuurlijk of synthetisch) bij de aanschaf van een voedingssupplement en bespaar hoge kosten voor een product dat niet of nauwelijks werkt.


Wat is fermentatie?

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen als bacteriën, schimmels en gisten ingezet worden om stoffen in producten om te zetten of af te breken. Tijdens dit proces maken de micro-organismen enzymen aan. Hierdoor verandert het uiterlijk, de zuurgraad, verteerbaarheid, smaak en/of geur. Fermenteren is een vorm van chemische omzetting in een zuurstofarme omgeving. Je kent misschien wel het yoghurtplantje, ofwel kefir, dat je in een weckfles kunt kweken met melk, waarna de gezonde bacteriën de melk laten gisten zodat er nieuwe kefir ontstaat. Het is rijk aan probiotica, heeft een hoge voedingswaarde, helpt bij de spijsvertering en zorgt voor een gezonde darmflora.

Door voedingsmiddelen te fermenteren worden ze tot minuscule elementen afgebroken. Hierdoor zijn ze veel beter verteerbaar en opneembaar door het lichaam. De biobeschikbaarheid van gefermenteerde voedingsmiddelen is enorm hoog. Veel hoger, en dus effectiever, dan bij veel andere voedingsstoffen die niet gefermenteerd zijn. De biobeschikbaarheid is de mate waarin werkzame stoffen van een voedingssupplement of medicijn door het lichaam opgenomen worden en, met weinig weerstand, op de bedoelde plek aankomen.

Op de site Vitaa.nl kwam ik een groot assortiment tegen van medicinale paddenstoelen en voedingssupplementen met uniek gefermenteerde voedingsstoffen. Dat vond ik heel bijzonder dus ben ik er me in gaan verdiepen.

Ze bieden diverse collecties aan.

  1. Medicinale paddenstoelen:
  • Signature Collectie met een Kefi-kombucha fermentatie
  1. Voedingssupplementen:
  • Your Flora Collectie met een Kefi-soya fermentatie
  • Alive Collectie met een Kefi-kombucha fermentatie

Na het fermenteren wordt de volledig levende voedingsmatrix (vol enzymen en micro-organismen) direct gevriesdroogd. Hierdoor zullen de micro-organismen zich niet meer vermenigvuldigen en zijn de ingrediënten nog lang geconserveerd en waardevol omdat ze werkzaam blijven.

Dus wil je een volledig natuurlijk voedingssupplement dat écht doeltreffend is, dan adviseer ik je eens een kijkje te nemen op de site van Vitaa.nl en de informatieve productpagina’s te lezen, waar het fermentatieproces van deze supplementen in detail wordt uitgelegd. Super interessant en leerzaam!

 


Wil je ontdekken wat een aangepast voedingspatroon voor jou kan betekenen?

Verwacht het onverwachte! Ik reik je inzichten aan waarmee je opnieuw zelf de controle neemt over jouw gezondheid. Door een kleine aanpassing in je levensstijl bereik je vaak een groots resultaat. 

Maak een afspraak  Neem contact op


Om je surfervaring te verbeteren maak ik gebruik van cookies. Wat bedoel je hiermee Lynn?   OK