Afwisseling is broodnodig

Zestien jaar! Eindelijk mocht ik een centje bijverdienen in het weekend. Dus trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg ik aan Hilde en Erik, onze lokale bakkers, of ze geen extra paar handen konden gebruiken. Vanaf dan stond ik elke zondag achter de toonbank en verkocht ik mensen lekker brood, heerlijke taartjes en hemelse koffiekoeken. Hard labeur én vroeg opstaan, want mijn werkdag begon om 6.30 uur. Een echte uitdaging voor een tiener die op zaterdagavond al eens graag een stapje in de wereld zette en nooit veel zin had om naar huis te gaan …

Koning brood

DSC_0619Het was een leerrijke periode in totaal andere tijden. Want brood was twintig jaar geleden nog de koning van het ontbijt. Het was evident dat je je dag startte met een boterham (of twee). Brood werd nooit in vraag gesteld. Maar dat was de afgelopen weken wel anders. Wat een heisa! Is brood nu wel of niet goed voor je gezondheid? Iedereen leek er een mening over te hebben. Helaas was het weer een zwart-witdiscussie. Brood als gezond of ongezond bestempelen, is heel kort door de bocht. We zouden beter kijken naar het soort brood en de hoeveelheid die iemand eet in functie van zijn fysieke activiteit. Naar de levensstijl en het globale eetpatroon dus. Want al die factoren spelen een rol.

Verandering van spijs

Ik ben ervan overtuigd dat vezelrijk ambachtelijk brood perfect past in een gezond eetpatroon, zolang je er maar niet mee overdrijft en voldoende varieert. Ik start mijn dag bijvoorbeeld met havervlokken of zelfgemaakte granola met vers fruit en yoghurt. Dat is niet alleen voedzaam, maar het geeft ook lekker lang een voldaan gevoel. Bovendien is variatie in je voeding belangrijk. Heel wat mensen eten de hele dag hetzelfde: ’s morgens boterhammen, ’s middags een belegd broodje en ’s avonds pasta. Dat zijn allemaal voedingsmiddelen die bestaan uit dezelfde graansoort: tarwe.
Het probleem? Tarwe is vaak zo sterk bewerkt dat het nauwelijks nog voedingswaarde heeft. Je zou voor minder een opgeblazen buik krijgen! Mijn advies? Varieer en zorg dat de basis van je lunch en avondmaal uit groenten bestaat. Zo eet je evenwichtig en dat is de essentie van een gezond eetpatroon.

Weet wat je eet

Gezond eten met of zonder brood is niet zo moeilijk als je aandacht hebt voor de voeding die je tot je neemt. Ik geef je graag enkele eenvoudige broodtips om je eetpatroon een gezondheidsshot te geven.

  • Vermijd industrieel gebakken brood met onnatuurlijke toevoegingen.
  • Kies zo vaak mogelijk voor volkoren brood.
  • Laat je niet misleiden door de kleur van het brood. Donkerbruine broden worden gewoon gekleurd met mout om ze gezonder te doen lijken.
  • Ga voor spelt- of roggebrood van een ambachtelijke bakker of een natuurvoedingswinkel. Zo’n brood geeft je veel sneller een voldaan gevoel dan industriële afbakbroden.
  • En last but not least: luister naar je lichaam! Iedereen is anders. Sommige mensen zijn glutenintolerant, anderen zijn glutensensitief, maar er bestaan gezonde alternatieven voor iedereen.

En mijn jodium?

Vertegenwoordigers van de broodindustrie gebruiken vaak het argument dat brood gejodeerd zout bevat en dat je dus het best brood eet om je lichaam van voldoende jodium te voorzien. En non-argument. Want er zijn zoveel bronnen van jodium. Noordzeevis, en schaal- en schelpdieren barsten bijvoorbeeld van het jodium. Of zuivelproducten zoals yoghurt en kefir. Eet je zeewier of algen? Dan krijg je ook een fikse portie jodium binnen. Alternatieven genoeg dus.

Ambachtelijke warme bakker

Ik hou van mensen die passie hebben voor hun ambacht. Daarom zet ik graag onze ambachtelijke bakkerij Decaré uit Overpelt in de picture. Zij maken onze heerlijke granola’s met eerbied voor het ambacht en voor het product: 100 procent biologisch en ongeraffineerd. Alles wordt manueel en met veel liefde gedaan: noten hakken, ingrediënten mengen, zakjes vullen, … Maar ook het brood dat ze verkopen, is ongelofelijk lekker, net zoals de taarten en de croissants op zondag. Bedankt bakker Thomas Hamblok voor de fijne samenwerking, de vriendschap en je harde werk!

Gezonde groeten
Lynn