Het prikkelbaredarmsyndroom, er is echt wel iets aan te doen!

Sommige darmkwaaltjes en aandoeningen zijn voor mijn patiënten al zo’n vanzelfsprekendheid geworden, dat ze ervan uitgaan dat het bij hun leven hoort. Maar … een verstoorde balans in je darmflora kun je wel degelijk herstellen. Het startpunt is dan natuurlijk dat je beseft dat een bepaald symptoom – lichamelijk of mentaal – gelinkt kan worden aan je darmen.

Na mijn blogs over dysbiose en leaky gut geef ik je in deze blog meer inzicht in een veelvoorkomende aandoening: het prikkelbaredarmsyndroom, ook wel spastischedarmsyndroom of spastisch colon genoemd.

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom, zijn de zenuwen rond je dikke darm hypergevoelig. En dat vertaalt zich in buikpijn, een verandering in de frequentie en vorm van je ontlasting en een opgeblazen gevoel. Maar ook flatulentie, boeren, vermoeidheid, misselijkheid en spijsverteringsproblemen kunnen het gevolg zijn van een overgevoelige dikke darm.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een darmaandoening die moeilijk te diagnosticeren is. Dat komt omdat er geen expliciete klachten zijn die duidelijk wijzen op het prikkelbaredarmsyndroom. De symptomen zijn vrij vaag en kunnen ook wijzen op een ander darmprobleem. Bovendien brengt een darmonderzoek ook geen duidelijkheid, omdat je darmen er bij het prikkelbaredarmsyndroom heel normaal uitzien.

Als je tijdens een periode van drie maanden minstens drie dagen per maand buikpijn hebt, en je meer dan drie keer per dag of minder dan drie keer per week een grote boodschap moet doen, is de kans groot dat je het prikkelbaredarmsyndroom hebt.

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom?

Het is nog niet precies geweten wat het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt. Het staat wel vast dat het een functionele stoornis is in de dikke darm. Darmen die minder bewegen als gevolg van een operatie, ontsteking of valpartij kunnen aan de basis liggen. Maar ook een blokkering van je bekken, wervelkolom of schedel kan de oorzaak zijn. Sommige wetenschappers schrijven het prikkelbaredarmsyndroom ook toe aan een plotse toename van stress of aan een lactose-intolerantie. Daarnaast zou de aandoening erfelijk kunnen zijn.

Wat te doen als je het prikkelbaredarmsyndroom hebt?

Je kunt helaas niet genezen van het prikkelbaredarmsyndroom. Maar er zijn wel behandelingen die ervoor zorgen dat je klachten verminderen. Een levensstijl met een gezond en aangepast voedingspatroon en veel beweging staat daarbij centraal.

Veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom zijn overgevoelig voor koolhydraten. De eerste stap is dus achterhalen welke koolhydraten problemen opleveren en die dan uit je dieet weren. Ik raad weleens aan om te starten met een FODMAP-dieet. De letters in de naam staan voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en Polyolen (suikeralcoholen). Dat zijn koolhydraten die veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom slecht of niet kunnen opnemen. Het dieet omvat twee grote fasen:

  1. Je eet acht weken lang geen enkele koolhydraatsoort meer, waardoor je geen last meer hebt van het prikkelbaredarmsyndroom.
  2. Na acht weken voeg je stap voor stap één koolhydraatsoort opnieuw toe aan je dieet. Zo ontdek je welke soort je darmen niet kunnen verdragen.

Een FODMAP-dieet is nogal ingrijpend. Daarom raad ik je aan om er niet alleen aan te beginnen, maar je goed te laten begeleiden.

Naast aandacht te hebben voor je voeding kun je je klachten verminderen door je meer te ontspannen en leren om te gaan met stress. Er bestaan heel wat goede relaxatietechnieken om je stressniveau te laten dalen en zo minder last te hebben van je prikkelbare darmen.

Tot slot kun je ook medicatie nemen om je ontlastingspatroon te verbeteren. Maar ook hier geldt weer dat je je goed moet laten begeleiden. Stap niet zomaar naar de apotheek, maak eerst een afspraak bij je osteopaat of arts.

Hebben jouw darmen vaak een invloed op hoe je een dag beleeft? Via mijn online traject werk je in acht lessen aan een gezonde darmflora. Een aanrader!
Laat je overtuigen door het dagboek van Hanne, die het volledige traject gevolgd heeft.