Lijnzaad: lekker én een zegen voor je gezondheid!

Gezonde en evenwichtige voeding is al een tijdje een hot topic. En daar ben ik heel blij om. Gelukkig zijn almaar meer mensen er zich van bewust dat gezond eten een positief effect heeft op hun fysieke en mentale welbevinden. Opvallend? In de meeste artikels over gezonde voeding die ik lees, speelt lijnzaad zelden een hoofdrol. En dat is onterecht. Want lijnzaad is een superfood dat zeker een vast plekje mag krijgen in je voedingspatroon.

Ik ben al jarenlang fan!

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Het is een ware schat aan voedingsrijke elementen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, omega 3-6-9-vetzuren, selenium en fosfor. Ik ben al jaren fan en gebruik lijnzaad vaak in mijn eigen keuken. Het is ook een vast ingrediënt in de recepten die ik tijdens mijn voedingsbegeleidingen aanbeveel.

Lijnzaad: zó veel gezondheidsvoordelen

Lijnzaad is klein van vorm, maar groot van impact. De gezondheidsvoordelen zijn heel divers. Ik zet ze graag even voor je op een rij:

  • Een betere spijsvertering en stoelgang

De vezels in lijnzaad bevorderen de werking van je dikke darm en ondersteunen je goede darmbacteriën met een vlottere en gezondere stoelgang als resultaat. Het kost je minder moeite om je voeding te verteren, want alles verloopt efficiënter. Het resultaat? Je hebt meer energie. Bovendien beschermt het ALA-vetzuur van lijnzaad de wand van je spijsverteringskanaal.

  • Minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge cholesterol

Lijnzaad heeft ook een preventieve werking. De omega 3-vetzuren verkleinen je kans op chronische aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. En de onverzadigde vetten en vezels hebben op hun beurt een positieve invloed op je cholesterol.

  • Stabielere bloedsuikerspiegel

Lijnzaad zorgt ervoor dat je glykemische controle verbetert, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Dat is zeker een voordeel bij mensen die kampen met overgewicht en een groot risico op diabetes lopen.

  • Gezondere huid en gezonder haar

De talrijke vetten en vitamines B in lijnzaad gaan een droge huid, droog haar en een schilfering van de huid tegen. Bovendien heb je minder last van acne en eczeem als je regelmatig lijnzaad in je voeding verwerkt.

  • Minder calorie-inname

Lijnzaad is vezelrijk. Daardoor heb je sneller en langer een vol gevoel, waardoor je minder eet en dus minder calorieën inneemt.

  • Boordevol antioxidanten

De antioxidanten in lijnzaad gaan de schadelijke stoffen die je cellen aanvallen te lijf. Zo rem je met lijnzaad zelf je verouderingsproces af. De polyfenolen in lijnzaad werken dan weer ontstekingsremmend en helpen je om sneller van een verkoudheid af te komen.

Lijnzaad, een bijzonder veelzijdig product

De vele positieve gezondheidseffecten zijn dus een reden waarom ik zo graag lijnzaad gebruik in mijn voedingsbegeleidingen en in mijn eigen maaltijden. Een andere reden is vast en zeker dat je lijnzaad zo veelzijdig kunt gebruiken: in soepen, salades, sauzen, smoothies, bakgerechten en volwaardige maaltijden.

In mijn boek Goesting in gezondheid en in mijn onlinetraject voor een gezonde darmflora vind je trouwens heel wat heerlijke recepten met lijnzaad.

Lijnzaad van Holland & Barrett

Het aanbod aan lijnzaad en lijnzaadolie is heel groot. Tegenwoordig kun je lijnzaadproducten kopen in elke webshop voor gezonde voeding, in de meeste biowinkels en zelfs in veel gewone supermarkten. Zelf gebruik ik graag de producten van Holland & Barrett. Dat merk heeft een groot en kwaliteitsvol aanbod aan lijnzaad en lijnzaadolie. Je maakt er heerlijke, gezonde gerechten mee!

Gezonde groetjes

Lynn