Kale-nola met yoghurt: de deur uit met een stevig ontbijt

Onlangs was ik voor enkele dagen in het Verenigd Koninkrijk. Het was weer een tijdje geleden dat ik nog tijd in het land van Shakespeare, Big Ben en Buckingham Palace doorgebracht had, maar mijn verblijf heeft één ding bevestigd: de Engelsen zijn en blijven wereldtop in de categorie stevige ontbijten.

Gezond, lekker en niet Brits

Het nadeel aan zo’n British breakfast? Het is op z’n zachtst gezegd niet echt gezond. Het goede nieuws? Als je net zoals ik graag de deur uitgaat met een stevig maar gezond ontbijt in je maag, dan kan ik je een alternatief aanbevelen: een ontbijt met boerenkool.

Boerenkoolgranola

De kans is groot dat je de vorige zin twee keer gelezen hebt of op een wablieft?!-reactie onthaald hebt. Want boerenkool zul je waarschijnlijk niet associëren met een ontbijt. Maar onbekend is onbemind, geloof me. Want je kunt met boerenkool een lekker en gezond ontbijt maken. De naam? Kale-nola, een combinatie van havermout, boerenkool, zaden en noten. Jouw garantie op een energieke start van je dag.

Benodigdheden

  • Een bakplaat
  • Bakpapier
  • Een kom

Ingrediënten:

  • 100 g boerenkool
  • 175 g havervlokken
  • 25 g haverzemelen
  • 30 g lijnzaad, fijngemalen
  • 70 g amandelen
  • 30 g pompoenpitten
  • 1 snufje zout
  • 1 el kaneel
  • 70 ml ahornsiroop
  • 60 ml honing
  • 60 g kokosolie
  • 100 g cranberries of ander gedroogd fruit


Gezonde voeding Goesting in GezondheidBereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175° en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Snij de boerenkool in kleine stukjes en doe deze in een kom.
  3. Voeg hier de havervlokken, haverzemelen, lijnzaad, amandelen, pompoenpitten, zout en het kaneel aan toe.
  4. Mix de honing, ahornsiroop en de cranberry’s in een keukenmachine tot een geheel.
  5. Voeg dit mengels toe aan de boerenkool.
  6. Smelt de kokosolie en voeg deze vervolgens ook toe aan de boerenkool.
  7. Verdeel de kale-nola over een bakplaat met bakpapier en probeer kleine balletjes te vormen door de kale-nola met je handen te kneden.
  8. Bak de kale-nola 25 minuten op 175 graden.

Serveer met yoghurt, kwark of vla.

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Kooltje‘.