Het belang van vitamine D … in elk seizoen

Ken je Factcheckers? Dat televisieprogramma van de VRT waarin drie presentatoren op onderzoek uitgaan en facts checken. Dan gaat het vaak over zaken die de meeste mensen zonder meer voor waar aannemen. Ik ben een fan, al was het maar omdat het programma duidelijk maakt dat de meeste volkswijsheden niet correct zijn. Ik hoor in mijn praktijk en sociale leven ontzettend vaak zogenaamde gezondheidsweetjes die totaal geen steek houden. Onlangs hoorde ik er nog eentje over vitamine D …

Alleen in de winter?

Ik was bij mijn vriendin op bezoek. Ze was wat aan het opruimen in de keuken en nam een potje vitamine D vast dat op de kast stond. “Die zal ik maar opbergen, want met de zonnige dagen die eraan komen, krijgen we genoeg vitamine D binnen”, zei ze.

En ja, het volksgeloof wil dat je je vitamine D-supplementen mag opbergen als de winter voorbij is. Maar dat klopt dus niet … Ik heb dat misverstand in mijn praktijk al héél vaak uit de wereld moeten helpen.

De helft uit zonlicht

De zon stimuleert inderdaad de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. We halen ongeveer de helft van onze behoefte uit zonlicht. De andere helft komt uit onze voeding. Maar als osteopaat en voedingsdeskundige zie ik in mijn praktijk vaak  mensen die ook in de lente en zelfs in de zomer – wanneer er voldoende zonlicht is – een tekort aan vitamine D hebben.

Drie voorwaarden

De zon heeft pas echt een invloed op de aanmaak van vitamine D als ze voldoende krachtig is, op meer dan 50% van je huid straalt, én haar stralen onder een hoek van idealiter 30 graden invallen. Ik hoef je niet te vertellen dat de situaties waarbij er aan die drie voorwaarden voldaan is, niet vaak voorkomen. Dus ook in de meest zonnige periodes van het jaar kun je een vitamine D-tekort opbouwen als je geen supplementen neemt.

Supplementen als alternatief

Nog een reden waarom je ook in de lente en de zomer beter vitamine D-supplementen inneemt? De zonnecrème die je op je huid smeert, beperkt het stimuleringseffect van de zon. En geen zonnecrème gebruiken is geen optie, want dat is een regelrechte aanslag op je huid en je gezondheid. Blijf dus goed smeren en counter een eventueel vitamine D-tekort met supplementen, want die bieden je een goed alternatief voor de zon.

Waarom? Daarom!

Nu vraag je je misschien af of het dan zó belangrijk is om voldoende vitamine D aan te maken. Het antwoord? Ja! Je kunt het belang van vitamine D voor je lichaam onmogelijk overschatten. Want vitamine D speelt een essentiële rol in een aantal belangrijke processen in je lichaam. Ik zet er graag een aantal voor je op een rij:

 • Sterke beenderen en tanden
  Vitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium door je lichaam. Zo krijg je sterke beenderen en tanden. Bij oudere mensen zorgt vitamine D er ook voor dat de beenderen voldoende kalk blijven bevatten, zodat die minder snel poreus worden en de kans op breuken verkleint.
 • Soepele en krachtige spieren
  Vitamine D heeft een positief effect op de soepelheid en kracht én het functioneren van je spieren. Bovendien verhoogt vitamine D ook je evenwichtsgevoel, waardoor je stabiliteit verhoogt.
 • Verhoogde weerstand
  Onweerlegbaar bewijs is er nog niet, maar er zijn wel heel sterke indicaties dat vitamine D ook je immuniteit – je weerstand – verhoogt. Dat betekent dat vitamine D ervoor zorgt dat je minder vaak ziek bent.
 • Beter in je vel
  Er bestaan studies die aantonen dat vitamine D ook de aanmaak van serotonine – het gelukshormoon – stimuleert. Je voelt je dus beter in je vel als je genoeg vitamine D hebt.

Kortom, er zijn redenen genoeg om je vitamine D-gehalte het hele jaar door op peil te houden!

Groot aanbod aan supplementen

Het aanbod aan vitamine D-supplementen is groot en het is niet eenvoudig om een goede keuze te maken. Zelf heb ik heel goede ervaringen met de vitamine D-supplementen van Holland & Barrett. Ik raad die supplementen ook altijd aan de patiënten in mijn praktijk aan. De reden? Het zijn kwaliteitsvolle supplementen van een echte vitaminespecialist. Bovendien zijn ze verkrijgbaar op dierlijke en plantaardige basis en in verschillende vormen. Voor elk wat wils dus!

 

Gezonde groeten

Lynn