Gezonde voeding stimuleert je leervermogen!

De zomertijd is voor veel mensen de leukste periode van het jaar. Genieten van zonovergoten dagen, samen met je familie of vrienden leuke buitenactiviteiten doen of je volledig laten gaan op een festival of openluchtevenement. Pure fun!

Maar voordat scholieren en studenten aan hun zomeravonturen mogen beginnen, moeten ze eerst een aanzienlijke hindernis overwinnen: de examens. Zelf herinner ik me die lange uren achter mijn bureautje tussen stapels boeken nog maar al te goed. Met een beetje pech zaten we midden in een hittegolf … Dus geef ik je graag enkele frisse en gezonde examentips. Want wist je dat gezonde voeding je leervermogen stimuleert?!

Goesting in gezondheid - gezonde voeding

In overdrive

Het belang van voeding tijdens een examenperiode wordt vaak onderschat. Als student heb je amper tijd om te eten, laat staan om te koken. Je moet blokken, weet je wel. Klopt. Maar tijdens zo’n blokperiode gaan je hersenen in overdrive. Het gevolg? Je grijze massa heeft veel behoefte aan glucose, hun brandstof.

Byebye koeken, snoep en fastfood

Een gevarieerde en evenwichtige voeding is essentieel om prestaties te leveren. Haal je brandstof daarom uit volkoren- en graanproducten, rijst, peulvruchten, groenten, fruit en eieren. Dat zijn voedingsmiddelen die je lichaam traag opneemt en die je bloedsuikerspiegel constant houden. En dat is belangrijk voor je concentratievermogen.

Vermijd daarom koeken, snoep en fastfood. Die bevatten wel glucose, maar zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je concentratievermogen daalt daardoor. En dat wil je nu net niet! Hetzelfde geldt trouwens voor koffie en energiedrankjes.

Zes keer per dag

Goesting in gezondheid - granolaEen regelmatig voedingspatroon is even belangrijk als de juiste hoofdstukken studeren om te slagen. Want je hebt een constante toevoer aan energie naar je hersenen nodig. Ga voor zes eetmomenten per dag. Drie maaltijden en drie gezonde tussendoortjes zoals granola, fruit of yoghurt. En vergeet op D-day ook niet te ontbijten. Een recente studie toont aan dat je intellectuele prestaties aanzienlijk dalen als je zonder ontbijt een examen aflegt!

Voor de mama’s en papa’s

Heb jij zo’n studerend exemplaar in huis? Dan kun je helpen. De leerstof in zijn of haar plaats studeren is geen optie, maar op tijd zorgen voor een gezonde en lekkere snack en een licht verteerbare maaltijd is dat wel. Knabbeltjes met blauwe bessen zijn bijvoorbeeld heel goed. En blauwe bessen zijn zomerfruit, dus zit je helemaal goed! Door regelmatig een gezond tussendoortje of drankje te brengen, heb je bovendien een excuus om de no-gozone te betreden en subtiel te controleren of er wel gestudeerd wordt. 😉

Veel succes allemaal en gezonde groetjes!

Lynn