Gezond eten kun je leren

Het thema voeding was nog nooit zo actueel. De afgelopen weken stonden de kranten, magazines en sociale media vol met onheilspellende berichten. Onze samenleving verdikt en vooral onze kinderen vormen een kwetsbare groep. Want die eten wat hun ouders hen voorschotelen. En daar zit het probleem …

Te weinig kennis

De algemene kennis over gezonde voeding is pover. Je leert nergens wat een gezond eetpatroon is. Het is geen vak op school. Onze voedingspatronen zijn familiaal en maatschappelijk bepaald. En dat gebrek aan kennis buit de voedingsindustrie uit. Ongezonde voeding die barst van de geraffineerde suikers doet de kassa rinkelen. Dus zet de industrie je aan om die producten te kopen.

Blinde vlek

Ik beschouw geraffineerde suiker als een sluipmoordenaar. Want ik zie – véél meer dan ik zou willen – de effecten van die kunstmatige suiker in mijn praktijk. Suiker maakt futloos, leidt tot keelpijn, oorontstekingen en verkoudheden, en verhoogt de kans op ADHD. We hebben een blinde maatschappelijke vlek voor geraffineerde suiker ontwikkeld. De campagnes over de gevaren van roken of alcohol zijn nauwelijks te tellen. Maar campagnes die waarschuwen voor de impact van kunstmatige suiker op je gezondheid, bestaan nauwelijks.

Ga niet op dieet

Onbekend is onbemind. Daardoor wordt het effect van voeding op onze gezondheid onderschat. Het is echt belangrijk dat je de koppeling maakt tussen voeding en gezondheid. En die koppeling gaat verder dan ‘ik ga op dieet en ban suiker en vet.’ Het resultaat van die beslissing is meestal een tijdelijke gewichtsafname. Want om een dieet vol te houden moet je heel, heel sterk zijn. De reden? Als je zo’n dieet volgt, moet je plots dingen eten die je niet graag eet. En dan moet je stevig in je schoenen staan om aan alle verleidingen te weerstaan. Het goede nieuws? Lekker én gezond eten kan ook.

Ga voor de combinatie van lekker en gezond

Een gezond eetpatroon is voor mij een synoniem voor smaakvol eten. Er bestaan heel wat gezonde en lekkere alternatieven voor de suikerrijke en ongezonde voeding die je in onze winkels vindt. Denk maar aan gezonde snacks zoals groenten, fruit en noten of aan smoothies. Gelukkig is er stilaan een ommekeer merkbaar en neemt de bewustwording toe. Het bewijs? De stijgende media-aandacht. Die mentaliteitswijziging doet mij veel plezier!

Het goede voorbeeld

Kinderen kijken op naar hun ouders. Wat jij doet, vinden ze geweldig. Je hebt vast al gemerkt dat je oogappel je gedrag kopieert. Wat jij eet, is dus ook heel belangrijk. Geef het goede voorbeeld. Eet zelf niet elke dag aan de ontbijttafel een boterham met choco of drink water in plaats van frisdrank bij het avondeten. En laat je kinderen kennismaken met lekkere en gezonde voeding. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Want jong geleerd is oud gedaan!

Gezonde groetjes

Lynn